Milli Mücadele’nin Edebi ve Kültürel Yansımaları

Prof. Dr. Abdullah Uçman, sözlerine yıldönümlerinin toplumsal hafızayı tazelemek için bir fırsat olduğunu ama ne yazık ki Milli Mücadele’nin başlangıcı gibi tarihimizin en önemli bir olayının yüzüncü yıldönümünün sonu yaklaşırken ciddi ve somut ürünler ortaya konulamadığını söyledi.


1981’de Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yıldönümü vesilesiyle hocaları Prof. Dr. Mehmet Kaplan öncülüğünde Birol Emil, İnci Enginün, Zeynep Kerman, Necat Birinci ile birlikte Devrin Yazarlarının Kalemiyle Milli Mücadele ve Gazi Mustafa Kemal  ve Atatürk Devri Fikir Hayatı  başlıkları altında ikişer ciltlik iki eser yayınladıklarını anlatan Prof. Uçman,  Milli Mücadele’nin yüzüncü yıldönümünün de benzer çalışmaların yapılması ve yayınlanmasına vesile olması gerektiğini bildirdi.


Prof. Dr. Abdullah Uçman Türk edebiyatında Milli Mücadele’nin en çarpıcı ifade örnekleri üzerinde durduğu konuşmasında Mehmet Akif, Süleyman Nazif, Halide Nusret, Ali Mümtaz, Vedat Urfi, Akil Koyuncu, Halit Fahri, Yahya Kemal, Hamdullah Suphi, Halide Edip, Yunus Nadi, Ruşen Eşref, Ali Ekrem, Sabiha Zekeriya gibi şair ve yazarların eserlerine dikkat çekti.
 


 

  •